Från teori till praktik – 9 veckor senare

2023-05-26

Ebba Ohlson pluggar strategisk kommunikation vid Umeå Universitet och tar sin examen i juni 2023. Mardi Gras-gänget har haft det stora nöjet att ha henne hos oss som praktikant i 9 veckor. Hur var det? "Kanon!" säger vi. Så här säger Ebba.

Jag är övertygad om att de som inte säger sig vara pirriga i magen innan första dagen på praktiken förskönar sanningen. Det skulle också kunna vara så att jag inbillade mig det för att stilla mina egna nerver.

Med fjärilar i magen men med spritt i benen vandrade jag längs Erik Dahlbergsgatan i Göteborg. Slog in portkoden, traskade upp för trapporna och knackade på dörren in till Mardi Gras kontor full av förväntan. På andra sidan tröskeln tog Jennie emot mig och självklart visade sig nervositeten vara obefogad. Toppen.

Med tre års universitetsstudier i ryggen, vad som känts som en evighet och en sekund på samma gång, såg jag fram emot att konvertera teori till praktik. Min personliga målsättning innan startskottet för praktikperioden gick var att få utveckla mina kreativa sidor genom att arbeta med både strategisk och kreativ kommunikation. Och det har jag fått göra. Minst sagt.

Lyhörda och intresserade för vad jag ville testa och lära mig - det var alla. Utifrån mina preferenser har jag fått följa projekt som landat i knät på olika personer, vilket har inneburit att dagarna har spenderats med allt ifrån idémöten (ville) till webbprojekt, konkurrentanalyser (ville) till SEM-uppsättningar, frukostföreläsningar (ville) till Tiktok-inspelning osv osv. Med andra ord har jag fått lära mig det jag ville. Och det jag inte visste att jag ville.

När jag stängde dörren bakom mig och slog upp porten ut mot Erik Dahlbergsgatan för sista gången (för den här gången) tänkte jag: där satt den! Om jag bara visste vad det lilla myrsteget över tröskeln in i hallen på kontoret skulle innebära hade jag kunnat lämna fjärilarna hemma. Då vet jag det till nästa gång. Nu ska jag färdas 100 mil norrut för att ta emot mitt examensbevis och för mig har nio veckor på Mardi Gras kompetensmässigt vägt lika tungt, om inte tyngre än 111 veckor vid universitetet.

Ska du söka praktik? Vill du inte bara brygga kaffe och gå ärenden? Vill du dricka öl (eller något annat) ojämna torsdagar? Om svaret är ja på första, nej på andra och ja på sista - sök här, jag lovar dig att det blir kul!

Ebba Ohlson

Söker du praktikplats?

Om du går en utbildning som på något sätt jackar in i Mardi Gras tjänsteerbjudande och är på jakt efter en praktikplats, skriv gärna till oss!