Det digitala produktpasset (DPP) – en ny era för hållbar produktinformation
2025-01-31 |
Vad innebär det digitala produktpasset?
Växande miljöproblem och övergången till en cirkulär ekonomi driver på kraven om hållbar tillverkning, distribution och försäljning av produkter. För att sätta gemensamma krav om genomförande och transparens har EU tagit fram Ekodesignförordningen för hållbara produkter (ESPR). En praktisk konsekvens av ESPR är det digitala produktpasset.
Från och med 2027 kommer nästan alla produkter som ska säljas inom EU behöva ha ett DPP. Hela produktens livscykel ska finnas beskriven där, från råmaterialanskaffning via produktion och distribution till slutlig avfallshantering eller återvinning.

Syftet är att ge konsumenter mer transparens i hur de faktiska förhållandena bakom en produkts framtagning och försäljning ser ut och därmed kunna ge ett bättre beslutsunderlag. Att helt enkelt ge konsumenter och företag möjlighet till medvetna och hållbara investeringar.
För vem gäller regelverken?
Regelverken kommer att gälla för de flesta produkter som tillverkas och/eller säljs inom EU. Bland de få produkter som inte omfattas av förordningen återfinns bland annat livsmedel, foder, läkemedel, djur och växter.
Först i ledet kommer klädindustrin, batteriindustrin och hemelektronik, där regelverken börjar gälla redan 2026. Men övriga branscher är inte långt efter och ledtiderna för att få ordning på informationsstrukturen i ett så pass komplext flöde tar tid. Det är därför hög tid att komma igång!
Vad innebär det för din verksamhet?
För dig som är tillverkare ligger det på dig att samla in, förvalta och tillhandahålla de data som regleringen kräver. Det råder ingen tvekan om att de omfattande kraven i DPP innebär stora utmaningar för alla aktörer i leveranskedjan.
Grundläggande är att ha identifierat och förstått hur dina produkter påverkas ur de olika hållbarhetsperspektiven. Sedan behöver du skapa strategier, processer och system för att strukturerat kunna hantera all data.
Samtidigt som kraven är många finns det tydliga affärsmöjligheter kopplade till DPP. Dels för att det tydliggör de aktörer som gör ett seriöst hållbarhetsarbete, dels för att det skapar möjligheter att ge användaren av produkten enkel tillgång till information om den för handhavande, reparation och vidaresförsäljning, med effekter som kundnöjdhet, skydd mot piratkopior och erbjudande av tjänster i senare skeden av produktens livscykel.
Praktiska konsekvenser för tillverkande bolag
Tillverkare måste säkerställa information bakåt i kedjan (uppströms som det benämns), det vill säga kring råmaterial och komponenter som ingår i de tillverkade produkterna. Den informationen – tillsammans med produktinformation om reparation och avfallshantering och återvinning – ska sedan kunna distribueras ut i försäljningskanalerna (benämnt nedströms). Köparen ska ha möjlighet att direkt via en märkning på produkten (tänk till exempel QR-kod) kunna få tillgång till fullständig information digitalt.
Praktiska konsekvenser för distribuerande bolag
Som distribuerande bolag måste du klara av att hantera att ta emot produktinformation, men också att berika tillverkarens produktinformation med fakta om hur transport och försäljning påverkar produktens klimatavtryck.
Hur tar vi oss an frågan?
Trots att det är kort tid kvar innan regelverken träder i kraft är många detaljer oklara. Det vi vet är att allt handlar om information, alltså data. Vi kan också säga att för att klara av att hantera och distribuera all information som kommer krävas finns det skäl att redan nu börja titta på att implementera ett system för det, ett produktinformationssystem (PIM).
Mardi Gras partner DynamicWeb har tagit fram ett white paper som ger en mer heltäckande bild av det digitala produktpasset, vad det innebär för företag och hur man kan ta sig an frågan.
Ladda ner DynamicWebs white paper om DPP här.
Vilken roll kan ett PIM spela?
Ett PIM-system kan spela en viktig roll för att uppfylla kraven för digitala produktpass: en plats för att säkerställa att rätt data alltid är tillgänglig och uppdaterad, lagras strukturerat och säkert, samt distribueras effektivt.
På Mardi Gras jobbar vi med några olika PIM-systemsleverantörer för möta olika kunders behov. En av dem är DynamicWeb, som erbjuder en flexibel och skalbar lösning.
DynamicWeb har också tagit fram en PIM-guide som på ett bra sätt ger fördjupad information om och vägledning i “best practises”, oavsett vilket system du väljer.
Ladda ner DynamicWebs PIM-guide här.
Vill du ha hjälp med din produktinformationshantering? Kontakta oss så pratar vi mer.
Fortsatt läsning

Så bygger du en hållbar digital affärsmiljö
Ta del av insikterna från Mardi Gras Mornings #18 och lär dig hur du kan bygga en hållbar digital miljö som driver tillväxt och skapar affärsnytta. Upptäck strategier som API-first och modulär arkitektur för att skapa en framtidssäker digital miljö som snabbar upp time-to-market och förbättrar kundupplevelsen.

Case
Cadillac lanserar ny e-handel för tillbehör i Europa
I samarbete med KW Parts har Cadillac lanserat en ny e-handelsplattform i Europa, specialanpassad för tillbehörsförsäljning till deras elbilsportfölj. Tack vare en skalbar headless-arkitektur kunde projektet lanseras snabbt och framtidssäkert.

Case
En skalbar e-handel med plats för inspirerande innehåll åt Huski Wear
Outdoor-varumärket Huski Wear startade e-handel med hjälp av Litium commerce. Från barmark till välpistat lagom till vintersäsongen.