Varumärkesmanual för Lilla Brattön

Lilla Brattön, en idyllisk semesterdestination i hjärtat av Bohuslän, har varit en oas för SKFs anställda och allmänheten sedan 1928. Med hjälp av Mardi Gras och en ny varumärkesmanual vill ön nu kombinera sin rika, solidariska historia med en modern, hållbar framtid. Genom nyinvesteringar och en tydlig strategi strävar Lilla Brattön efter att fortsätta vara en tillgänglig semesterdröm för alla – i minst hundra år till.

En semestertradition sedan 1928

Lilla Brattön är en semesterdestination som ligger väster om Stenungsund, öster om Tjörn och söder om Tjörnbron. Ön skänktes av SKFs grundare, Sven Wingqvist, till SKFs verkstadsklubb i början av 1900-talet för att de anställda på företaget skulle kunna ha en plats att tillbringa sin semester på. I början av 1900-talet var semester ett nytt påfund som låg i linje med tidsandan. Mellankrigstiden präglades av hopp och solidaritet. Detta var the "Roaring Twenties" när tankar om det svenska folkhemmet, fackföreningar och rättigheten till semester växte fram.

En sommardag 1928 tog SKFs verkstadsklubb ön i besittning och sedan dess har den varit en plats där anställda på SKF och deras familjer kunnat fira semester för en billig peng. Eller det är inte riktigt sant. Under lång tid har vem som helst kunnat hyra en stuga på ön. Genom åren skjuter SKF och dess anställda på olika vis till resurser så att ett antal stugor, en hamn, en badplats och en restaurang ska kunna byggas och underhållas.

Utmaningar och nya möjligheter

Sedan 1928 har det av olika företag skapats ett flertal liknande platser till gagn för anställda. Många av dessa har på grund av ekonomiska svårigheter försvunnit genom att de sålts till privata intressen och blivit privatbostäder. SKFs verkstadsklubb och Lilla Brattön har under de senaste decennierna brottas med svårigheten att få ekonomin att gå ihop i den ideellt drivna verksamheten.

Efter ett par års diskussion bjöds Invest Group och Daniel Olsson i april 2022 in att bli delägare. Nytt kapital och erfarenhet av besöksnäringen skulle nu hjälpa Lilla Brattön att finnas kvar minst i hundra år till.

Men hur skulle balansen mellan det nya, kommersiella och den gamla fina solidariska historien se ut? Att besvara den frågan blev Mardi Gras och vår strateg Simon Syréns första steg i arbetet med att utveckla en varumärkesmanual för Lilla Brattön.

Varumärkesmanual för att styra mot framtiden

Det stod tidigt klart att detta skulle bli en varumärkesmanual i ordets rätta bemärkelse. En handbok inte “bara” för kommunikation utan även en guide för beteenden och platsutveckling.
Arbetet inleddes med djupintervjuer med ett flertal personer med koppling till Lilla Brattön på olika vis samt omfattande research i företeelsen med företagsunderstödda semesteranläggningar.

Ett flertal avstämningar gjordes med Daniel Olsson och Lilla Brattöns styrelse för att säkerställa att riktningen blev helt i linje med både historien och den tänkta framtiden. Arbetet präglades av ödmjukhet och snabba beslut då både SKFs verkstadsklubb och Invest Group hade en klar bild av vad man ville åstadkomma, vad man ville och inte ville att Lilla Brattön ska vara i framtiden.

Till sist producerades en varumärkesmanual i vilken stort fokus lades på vad Lilla Brattön är och inte är, vilka värderingar man har samt en inspirerande grafisk profil som är fast förankrad i historien samtidigt som det skapar förutsättningar att synas i dagens digitala brus.

Inför sommaren 2024 har ett 20-tal av öns ca 80 stugor renoverats, öns restaurang har utvecklats (som du kan läsa om här) och är första säsongen i öns hundraåriga historia har man gjort en kampanj värd namnet och jobbat utifrån en varumärkesmanual. Resultatet ser än så länge gott ut med ca 300% omsättningsökning gentemot föregående säsong.

En öppen och tillgänglig semesterdröm

Daniel Olsson - Ägare och VD Invest Group säger:

“Lilla Brattön ska varken vara en tynande verksamhet till för ett fåtal invigda eller lyxrenoverad för ett fåtal som har råd. Det ska vara en välkomnande semesterdröm. Det har Mardi Gras fångat i vårt varumärkesarbete.”

Vill du läsa mer om Lilla Brattön så har du en trevlig artikel från Stenungsunds Tidning här

Kontakta oss

Vill du veta mer om varumärkesarbete? Hör av dig!

Fler case